Bij de ochtenddienst van zondag 21 juli

De lezingen voor deze vijfde zondag na Trinitatis zijn 1 Samuël 1: 1-20 en Lucas 10: 38-42.

In de eerste lezing horen we over de geboorte van Samuël en hoe hij al vanaf de moederschoot bestemd is om aan de Eeuwige gewijd te zijn. Zulke toewijding is iets waaraan een mens zijn leven lang beide handen vol heeft. Het bepaalt je voortdurend bij de vraag waar het in het leven toch voor alles om gaat.

Iets dergelijks horen we ook terug in het evangelie van deze zondag. Het is het bekende verhaal over Marta en Maria, die twee vrouwen die vaak tegen elkaar uitgespeeld zijn, op basis van een bepaalde interpretatie van Jezus’ uitspraak dat Maria het beste deel gekozen heeft, waarbij Marta het dus blijkbaar verkeerd doet. Maar het is wel heel opvallend dat Lucas dit verhaal uitgerekend plaatst tussen de gelijkenis van de barmhartige Samaritaan (het evangelie van de voorafgaande zondag 14 juli) en het gedeelte over het bidden (het evangelie van volgende week zondag 28 juli). Alleen om die reden moeten we Marta en Maria maar niet tegen elkaar uitspelen: de actie en de contemplatie horen immers bijeen!

De vraag is natuurlijk ook wat Jezus bedoelt met de woorden: “Er is maar één ding noodzakelijk…” Heeft het kinderlied, dat hier ooit over gemaakt is, dan toch gelijk: “Eén ding is nodig, de rest is overbodig”? Betekent toewijding aan God dat alle andere dingen er niet of minder toe doen?

U merkt wel: genoeg stof tot nadenken!

Ds. Chris Schreuder

De liturgie kunt u hier neerhalen.

 

Laatst gewijzigd op 21 juli 2019.