Bij de dienst van zondag 13 januari 2019

De tweede zondag in januari is traditioneel de zondag waarop in de kerk de doop van Jezus wordt herdacht. Als onderdeel van het ‘aan het licht komen’ (epifanie) van Jezus. Dit jaar belichten we dit moment vanuit het perspectief van Lucas. In Marcus en Matteus volgt direct op de doop van Jezus door Johannes de verzoeking in de woestijn. Lucas voegt tussen die twee zeer dynamische bijbelgedeelten een lange lijst namen in: het geboorteregister van Jezus. Waarom die ketting van allemaal namen van meestal vergeten of niet meer te herleiden figuren? Wat wil Lucas hiermee duidelijk maken? Matteus begint zijn evangelie met die namenlijst, die deels andere namen bevat, en gaat terug tot Abraham. Lucas gaat verder terug: tot Adam en God zelf. Misschien is bij nader inzien zo’n saaie opsomming toch minder saai….

In deze dienst worden drie kinderen gedoopt. En we verwelkomen hen met hun ouders van harte. Ouders die een bewuste keuze maken voor hun kind en voor henzelf en wij mogen als gemeente om hen heen staan als zij die keuze hardop bevestigen. Het geloof mag er zijn dat Gods onvoorwaardelijke liefde geldt voor elk mens, dus ook deze drie: Ariadne Daniëlle Jolanta, dochter van Alexander Noort en Maria Krystyna Jagla, Pim Leon, zoon van Stefan en Anouk Kraaijeveld, Jona James, zoon van Maayke en Joey Smit.

Bijzonder is ook dat in deze dienst Atie Campo haar doop die ze als kind onderging wil bevestigen. We zijn blij voor haar dat ze deze stap wil zetten en hopen en bidden ook voor haar verdere herstel en dat ze straks ook letterlijk weer stappen zal kunnen maken.

Afgelopen week ontstond er veel rumoer rond de Nashville-verklaring. Orthodoxe christenen menen met dit stuk bepaalde opvattingen te moeten onderstrepen. Veel christenen missen in deze verklaring bewogenheid en barmhartigheid tegenover mensen met een homoseksuele geaardheid. En zijn het oneens met de aaname dat die geaardheid een keuze is. In veel kerken zal komende zondag aandacht worden gegeven aan dit onderwerp. in veel kerken zal het lied "Ongestraft mag liefde bloeien" gezongen worden. Ook in Koningshof.

 

De liturgie voor van deze zondag kunt u hier neerladen.

 

 

 

Laatst gewijzigd op 10 januari 2019.