Actueel

Op deze pagina vindt u actuele berichten over de Groote Kerk. Meer nieuws vindt u in de wekelijkse Zondagsbrief.

Team Groote Kerk wint Maassluise Bijbelquiz

Opnieuw is een team van de Groote Kerk winnaar geworden van de Bijbelquiz georganiseerd door het Nationaal Bijbelgenootschap. We hadden een ontzettend leuke en leerzame avond die in het teken stond van de Bijbel in gewone taal. Onze captain was Tom Wiersma die de hoogste score had! Als prijs kregen we het boekje Blik op de Bijbel mee, een praktische gids bij het lezen van de Bijbel.

Groote Kerk  Maassluis  woensdag 17 december 2014 20:00 uur Toegangsprijs: 12,00     

Groot Mannen Kerstconcert bij Kaarslicht

 mmv. Hollands Christelijk Mannenkoor;

 Chr. Mannenkoor Prins Alexander

 Randstedelijk Mannenkoor olv. Arjan Breukhoven;

 Hans Voschezang, bariton; Liselotte Rokyta

 panfluit; Maurice en Janita van Dijk,

 trompet; André van Vliet, orgel

Boheemse kerst met Ciconia Consort o.l.v. Dick van Gasteren vrijdag 19 dec. om 20.00 uur

Het Ciconia Consort is een in 2012 opgericht strijkorkest bestaande uit toonaangevende jonge musici die hun sporen al hebben verdiend op nationale en internationale concoursen of concertpodia. Dit kerstconcert wordt bepaald door een Boheemse sfeer van kleine witte barokkerkjes met de achttiende-eeuwse cultuur aan kleine orgeltjes. Het orgel speelt dan ook een belangrijke rol in dit programma. Gespeeld zal worden een orgelconcert van de Tsjechische componist Franz Xaver Brixi, geschreven voor klein orgel zonder pedaal. Het Ciconia Consort kiest voor een uitvoering op accordeon. Corelli’s concert draagt de inscriptie ‘Fatto per la notte di Natale’ (“Gemaakt voor de nacht van Kerstmis”) en eindigt met het beroemde Pastorale ad libitum. Het kerstprogramma wordt gecomplementeerd met de grote Strijkersserenade van Suk en de Suite voor strijkers van Leoš Janáček.

 

Kerstconcert bij kaarslicht Jaap Kroonenburg 20 december

                                                              PROGRAMMA
 
Jan Zwart 1877-1937
Suite Kerstfeest Nr. 1
- Ere zij God - Stille nacht - Er ruischt langs de wolken - O, hoe heerlijk, hoe begeerlijk - Nog juicht ons toe de zaal'gen nacht - Halleluja, looft den Heer
 
Louis-Claude d'Aquin 1694-1772
Variaties ‘Midden in de winternacht’
 
Eugène Gigout 1844-1925
Rhapsodie sur les Noëls
 
Gordon Young 1919-1998
Choral Prelude on ‘Cradle Song’
 
William Lloyd-Webber 1914-1982
God rest you merry gentlemen
 
Alexandre Guilmant 1837-1911
Prière et Berceuse
 
Alphonse Mailly 1833-1918
Allegro con brio uit Sonate en ré mineur
 
Feike Asma 1912-1984
Finale van Kerstliederen
met aansluitend samenzang van
‘Daar is uit ‘s werelds duist're wolken’
 

                                                                                                 
                                                                           

Orgelconcert door Aart Bijkerk 

Op DV zaterdag 15 november 2014 zal de bekende organist Aart Bijkerk een concert geven op het Garrelsorgel van de Grote Kerk te Maassluis.
Aanvang 20.15 uur; toegang € 7,50 en kinderen tot 16 jaar hebben gratis toegang.
Aart Bijkerk (1970) studeert op dit moment nog bij Herman van Vliet. Van zijn leermeester zal hij ook een koraalbewerking spelen. Verder speelt hij werken van o.a.Jan Zwart; Joh.Seb.Bach; Widor en Dupré.
Aart Bijkerk is organist van de Christelijk Gereformeerde Kerken te Noordeloos en Gorinchem. Al een aantal keren deed hij mee aan het Govert van Wijn Orgelconcours.
Twee keer werd hij eerste en een keer tweede.

Preekrooster

Downlood hier het preekrooster voor het 4e kwartaal.

Rode loper gaat uit voor Groote Kerk in Maassluis tijdens Open Monumentendag

Tijdens Open Monumentendag op 13 en 14 september wordt de Groote Kerk in Maassluis extra in het zonnetje gezet met een rode loper en een levensgrote afdruk van een poster. De Groote Kerk in Maassluis is de winnaar van de posteractie van het Nationaal Restauratiefonds.

Tijdens Open Monumentendag zetten duizenden trotse eigenaren de deuren van hun monument gratis open voor bezoekers. Eigenaren en liefhebbers van monumenten laten zien dat ook zij meedoen door het ophangen van een gepersonaliseerde poster die gratis besteld kon worden bij het Restauratiefonds. Aan de posteractie was dit jaar een verkiezing verbonden: wie maakt de mooiste poster? De winnaar is de monumentale Groote Kerk in Maassluis, gebouwd tussen 1629 en 1639 en een van de eerste Protestantse kerken in Nederland. De kerk de Groote Kerk, gelegen aan de historische haven, krijgt om alle bezoekers welkom te heten een rode loper en een levensgrote afdruk van hun eigen poster.

Wessel Dijkstra, ( Koster) actief lid van de hervormde gemeente in Maassluis deelde via Facebook een foto van de poster staande op een kerkbank met zicht op het  bijzondere Garrels-orgel uit 1730 en de preekstoel uit 1639. De uitverkiezing  tot winnaar van de actie kwam voor dhr. Dijkstra volkomen onverwacht maar hij is erg blij met de extra aandacht voor de Groote kerk “Wij hopen dat de rode loper en het mooie bord zaterdag de 13e extra veel bezoekers naar onze kerk september trekt. Bezoekers kunnen dan de  klokkentoren gebouwd op wel  1000 houten palen (masten) beklimmen.  Het uitzicht is de moeite waard” aldus Dijkstra.

Over het Nationaal Restauratiefonds

Het Nationaal Restauratiefonds is een onafhankelijke stichting zonder winstoogmerk, die zich inzet voor het in stand houden van monumenten. Het Restauratiefonds verstrekt financieringen en subsidies voor het restaureren en onderhouden van monumenten. Ook geeft het Restauratiefonds eigenaren informatie over de financiële en procesmatige aspecten van restauratie en onderhoud.

Gemeentegids 2014

Klik hier om de nieuwe gemeentegids te downloaden.

Vacature

De wijkgemeente Groote Kerk is sinds 1 oktober 2013 vacant, na het vertrek van ds J. van Belzen die met vervroegd emeritaat is gegaan. De wijk heeft toestemming gekregen om te gaan beroepen. Het beroepingswerk is gestart. Natuurlijk hopen wij dat zo snel mogelijk voorzien kan worden in een nieuwe predikant. Voor de nieuwe predikant is een profielschets opgesteld. Nadere informatie over de profielschets en de procedure is te verkrijgen bij de voorzitter van de wijkkerkenraad.

Koffie drinken na afloop van de dienst

Hieronder vindt u de data waarop er koffie en thee is te drinken na afloop van de dienst om zo elkaar te ontmoeten.